Suksien voitelu ja valinta

AJATUKSIA HIIHDON VARUSTEISTA JA VOITELUSTA


KERROSPUKEUTUMINEN

Enstisajan tapaan puuvillavaatteiden pukeminen ihoa vasten hiihtolenkille kannattaa unohtaa. Urheilukerrastot ovat tulleet jäädäkseen ; siirtävät tehokkaasti ihon kosteuden ulompiin vaatekerroksiin ja näin olo tuntuu mukavalta koko pitkänkin hiihtolenkin ajan . Kerrastot sopivat niin kilpaurheiluun kuin retkihiihtäjällekin – mukavaahan on istahtaa makkaranpaistoon laavulle kun paita ei tunnu nihkeältä!

Tekokuituisten lisäksi on saatavilla ainakin retkeilyliikkeissä myytäviä eri vahvuisia merinovillaisia kerrastoja , joita kannatta kokeilla! Niiden erinomaisena ominaisuutena on hajuttomuus eli pysyvät puhtaamman oloisina kauemmin esim. vaelluksilla, joilla yövytään vedettömissä olosuhteissa. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä näissäkin tuotteissa. Asianmukainen pesu ja tuuletus pidentävät käyttöikää.

Perinteiset tuulipuvut voivat olla käyttökelpoisia joissain tilanteissa. Hiihtolenkille kannattaa kuitenkin varustautua asianmukaisella vaatetuksella urheilukerraston lisäksi. Pintakerroksen ja ulomman asun väliin valitaan sään mukainen vaatemäärä. Kevyttoppapuku lämpimyytensä vuoksi on oiva valinta, kun tiedossa on rauhallinen hiihtely esim. lasten kanssa. Omille lenkeille kannatta valita muuta. Urheilukauppojen valikoimista löytyy itselle sopiva hiihtopuku, joka itsessään on melko ohut, mutta on tarkoitettu juuri kerrospukeutumisen uloimmaksi kerrokseksi.

Mitä enemmän ulkona liikkuu ja uskaltautuu lenkille huonollakin ilmalla niin oppii nopeasti mitä pukee päälle kullakin kelillä. Rohkeasti ladulle kelillä kun kelillä!

SUKSIEN VALINTA

Suksien valinnassa raha aina ei ratkaise. Edullisistakin vaihtoehdoista voi löytää "elämänsä sukset". Tärkeää suksien valinnassa huomioida hiihtäjän ominaisuudet ja tarpeet. Suksien pituus ja jäykkyys eivät suinkaan ole ainoat asiat, joihin tulee kiinnittää huomiota. On tärkeää huomioida hiihtäjän urheilutausta ja kunto, missä ja minkälaisia latuja hän pääsääntöisesti hiihtää, hiihtääkö perinteistä vai onko luisteluhiihdon ystävä. Huomioitavaa on myös lenkkien pituus ( tavoitteena kunnonkohotus kotivalaistulla ladulla vai ajatus pitkistä ja nautinnollisista pitkistä retkihiihdoista? ). Hiihtäjän suksenvoitelutaito ja kiinnostus sen oppimiseen on otettava huomioon. Pitopohjasuksillakin on ne omat hyvät kelinsä, joten niiden hankkimisestakin kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa.

MONOT JA SITEET

Monojen ja siteiden valinnassa ammattilaiset osaavat hyvin neuvoa. Paras on hankkia mono joka on sopiva ja mukava jalassa. Monon valinta tulee sitten sanelemaan mikä on oikea sidejärjestelmä. 

SAUVAT

Sauvojen hankinnassa laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. Sauvat vaikuttavat yllättävän paljon hiihtomukavuuteen. Osta harkiten.

Suksikaupoille ei siis kannata lähteä hetken mielijohteesta . Suksia myydään marketeissa ja urheiluliikkeissä, mutta virheostokset voit tehdä molemmissa. Kannattaa selvittää esim "puskaradion" kautta kuka ja missä tietää suksista ja hiihdosta paljon ja osaa ottaa edellä mainitut asiat huomioon. Esim myyyjän oma hiihtokilpailutausta antaa viitteitä asian osaamisesta . Toinen vaihtoehto on saada mukaan ostoksille joku henkilö joka taitaa suksiasiat.

Jos aiot aloittaa uuden harrastuksen parin vuosikymmenen tauon jälkeen, on suksivalinta ihan yhtä tärkeä ellei tärkeämpikin kuin jatkuvasti lenkkejä hiihtäneelle. Rohkeasti vain selvittämään mistä saat asianmukaiset varusteet ! On muistettava , että hiihto on "välineurheilua" ja asianmukainen vaatetus, hyvä suksi ja voitelu antavat tilaa nautinnolle!

LASTEN VÄLINEHANKINNAT ovat aivan yhtä tärkeitä kuin meidän aikuisten! Hanki asianmukaisia välineitä ja harrasta kierrättämistä tuttavaperheiden kesken!

ORIVEDEN PONNISTUKSEN hiihtäjät tai kilpauran lopettaneet hiihtomiehet- ja naiset antavat mielellään neuvoja. LATUKAHVILA VÄINÖLÄN Mauri opastaa asioissa mielellään!

SUKSIEN VOITELU JA HUOLTO

Talven ensi lenkille lähtijää kohtaa suksivarastossa usein ikävä näky: sukset löytyvät edellistalven voiteet ja neulaset pohjassa varaston nurkasta. Sukset siis kannattaa huoltaa keväällä viimeisen lenkin jälkeen, jolloin uuden kauden aloitus on edellistä nautinnollisempaa!

Huomaa, että perinteisen suksi käsittää sekä pitoalueen että luistoalueen. Suksen on tarkoitus pitää ponnistettaessa keskikohdaltaan. Suksiin on usein merkitty pitoalue, mutta jokainen oppii omien suksiensa ominaisuudet kokemuksen kautta. Luistelusuksi luonnollisesti voidellaan myös , tosin kauttaaltaan luistovoiteella.

Suksien PUHDISTUS tulee tehdä viimeistään ennen ensimmäistä lenkkiä:

Perinteisen suksen pitoalueen voi puhdistaa SIKLILLÄ . Hyvä konsti hankalaan pitovoiteeseen on levittää käsipyyhepaperia vanhan voiteen päälle ja lämmittää varovasti silitys- tai VOITELURAUDALLA paperia. Voide tarttuu paperiin ja paperi voiteineen lähtee siististi siklillä pois. VOITEENPOISTOAINEELLA voit viimeistellä pahoin likaantuneen pohjan. Älä käytä öljyä sisältävää tärpättiä!

Pohjan luistoalueet on helppo puhdistaa tiheäkarvaisella TERÄSHARJALLA tai tavallisella karhunkielelllä. Vedot kärjestä kantaan päin!

VOITELU puhdistuksen jälkeen:

PITOALUE karhennetaan hienolla HIEKKAPAPERILLA. Pitoaluetta ei saa ulottaa kantapään taakse. Pitoalueelle levitetään POHJAVOIDE raudalla lämmittäen ja KORKILLA tasoittaen. Voiteen jäähtymisen jälkeen sen päälle levitetään PITOVOIDETTA useita kerroksia.

0-KELIN PURKKI ja PIKKUPAKKASEN PITOVOIDEPURKKI riittävät lähes kaikille keleille. Loistavasti toimivat myös UNIVERSALvoiteet – eli samaa purkkia kaikille pakkaskeleille ja UNIVERSAL-LIISTERI vesikelille. Seuraaville lenkeille riittää kun tasoittaa vanhan voiteen KORKILLA ja laittaa uutta pintaan.

LUISTOALUEELLE sulatetaan luistovoidetta, voiteenpalaa lämmitetään rautaa vasten ja hangataan voidetta sukselle. Tämän jälkeen raudan avulla voide sulatetaan ja levitetään tasaisesti pohjaan luistolueelle. Voide ei saa savuta! Ylimääräinen voide siklataan pois suksen pohjasta. Voitelu viimeistellään voimakkaasti harjaamalla nylonharjalla.

LUISTOVOITEEN likaannuttua ja/tai luistolaueen kuivuessa (tuntuu käteen karhealta) tehdään huoltotoimenpiteet alusta alkaen.

VOITELEMATTOMAT PITOPOHJASUKSET toimivat VAIN puhtaina. Niihin on saatavana omat hoitoaineensa. Niiden käyttö on helppoa!

PITOTEIPPI on kokeilemisen arvoinen. Teipin mukana tulleita ohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti !Mikäli tiedät hiihtäväsi pääsääntöisesti teipin kanssa , mainitse asiasta myyjälle suksien ostotilanteessa !

Viime aikoina markkinoille on tullut useita erilaisia pikavoiteita niin pitovoiteina kuin luistovoiteinakin. Ne toimivat lähes yhtä hyvin kuin "normaalit" voiteetkin ja helpottavat varsinkin jos ei ole tiloja missä voidella suksia.

VOITELUKURSSEJA järjestetään ORIVEDEN PONNISTUKSEN tai yhteistyökumppaneiden toimesta talvisin. ORPON HIIHTOJAOSTON sivuilta ja seurapalstalta saat infoa asiasta. LATUKAHVILAN BLOGISSA tiedotetaan myös tästä asiasta.

LADULLA NÄHDÄÄN! KYSYKÄÄHÄN ROHKEASTI NEUVOJA!

Hiihtoterveisin Latukahvilan Mauri


 

 

 

Tietoa suksien voitelusta löytyy eri voidevalmistajien nettisivuilta.

 

Tässä muutamia linkkejä

www.rex.fi

www.startskiwax.com/fi/suksivoiteet

www.vauhti.fi